Svijet
0

Olujne kiše u Kini usmrtile 36 osoba

FENA
Olujne kiše u Kini prouzročile su smrt 36 ljudi tokom vikenda, a obimne padavine nastavljaju da izazivaju probleme širom zemlje, javili su danas državni mediji.

U Jaotongu u jugozapadnoj provinciji Junan obilne kiše i grad, koji su izazvali poplave i klizišta, ranije su usmrtili devet, a sada još 11 ljudi, dok se šest vode kao nestali, javila je agencija Xinhua.

U susjednoj provinciji Sechuan kiše su prouzročile poplave u kojima je stradalo 14 osoba, piše danas "China Daily". Na sjeverozapadu zemlje u provinciji Liaoning osam osoba je poginulo kada su kiše izazvale popuštanje brana i rušenje kuća duž toka rijeke koja prolazi kroz grad Huludao, navela je Xinhua.

Od početka maja u naletima tajfuna i poplavama na jugu i jugozapadu Kine poginulo je više od 200 ljudi. Prošle sedmice u poplavama je u centralnoj provinciji Hunan poginulo 18 osoba, a 18 se vode kao nestale.

Kineski meteorolozi su upozorili stanovništvo da narednih dana mogu očekivati nove snažne olujne kiše, koje su uobičajene u ovo doba godine.