Jaki vjetrovi nose sve pred sobom
31

Oluje pustoše Evropu, nekoliko osoba smrtno stradalo

Klix.ba
Francuska (Foto: AFP)
Ekstremni vremenski uvjeti zahvatili su zapadni dio Evrope u subotu. U Španiji, Portugalu i Francuskoj nekoliko ljudi je izgubilo živote usljed niskih temperatura i jakih olujnih vjetrova, u Londonu su otkazani svi letovi, a u prekidu je željeznički i drumski saobraćaj u pojedinim zemljama.

Hiljade putnika primorano je da kampuje na londonskom aerodromu Heathrow, jer su svi letovi iz britanske prijestolnice otkazani zbog jakog olujnog nevremena.

Snijeg i led prekrili su i veći dio Francuske, a zbog otežanih uvjeta na cestama zabilježeno je nekoliko saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama. Tri francuska vojnika poginula su u sudaru dva kamiona i dva automobila. Još tri ososbe su izgubile živote na putevima u Francuskoj, a meteorolozi za nedjelju predviđaju još intenzivnije sniježne padavine, piše AFP.

U Alpima se prevrnuo autobus sa ruskim turistima, a u nesreći je povrijeđeno 20 Rusa, od kojih troje teže. Više od stotinu putnika provelo je noć na aerodromu Beauvais, sjeverno od Pariza, pošto im je otkazan let za Pisu. Dvorac Versaille danas je zatvoren za turističke posjete zbog mećave, a ulice Pariza prekrivene su tankim snježnim pokrivačem.

Hladnoća je dovela i do prekida električne energije pa je tako Sjevernoj Irskoj najmanje 1.000 domova ostalo u mraku. Španiju su pogodili snažni olujni vjetrovi. Dva muškarca poginula su kada je na njih pao jedan potporni zid u gradu Cartageni. Željeznički saobraćaj iz Madrida prema Sevilli i Valenciji je u zastoju, a ministar vanjskih poslova izdao je upozorenje da će preko vikenda puhati vjetrovi jačine i do 100 km na sat.

I u Portugalu je u naletu olujnih vjetrova jedna osoba poginula, a dva tinejdžera su teže povrijeđena. Spasilačke službe su saopćile da je za samo jedan dan evidentirano 3.900 incidenata uzrokovanih vremenskim neprilikama.