Svijet
0

Oluja s tornadima na jugu SAD-a odnijela 23 života

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Olujno nevrijeme s tornadima pogodilo je u utorak navečer južne američke države Arkansas, Tennessee, Mississippi i Kentucky pri čemu su poginule najmanje 23 osobe, a više od stotinu ih je ozlijeđeno.

Bračni par s djetetom poginuo je u tornadu koji je pogodio gradić Atkins s 3.000 stanovnika na rijeci Arkansas, u središnjem dijelu istoimene države, saopćila je policija.

Ured guvernera Arkansasa Mikea Beebeja objavio je kasnije da je u državi poginulo ukupno sedam osoba, uključujući i stradale u mjestima Clinton i Gassville.

Oluja je ubila najmanje pet ljudi u Tennesseeju, a tri starije osobe poginule su u Greenvilleu, Kentucky.

Na dan predsjedničkih predizbora u Arkansasu, najmanje jedno biračko mjesto u Atkinsu je poslije zatvaranja pretvoreno u sklonište Crvenog križa.

Nestanak struje kratko je prekinuo i skup u Little Rocku republikanskog kandidata Mike Huckabeeja, bivšeg guvernera Arkansasa. Huckabee, koji je u utorak pobijedio u Arkansasu i još tri države, izrazio je žaljenje zbog ljudskih žrtava u nevremenu.

I ostali predsjednički kandidati Hillary Clinton, Barack Obama i John McCain održali su minutu šutnje za žrtve tokom svojih govora na skupovima, prenijela je Hina.

Najmanje šest tornada pogodilo je područje između Oxforda u Mississippiju i Jacksona u Tennesseeju, objavila je Nacionalna meteorološka služba u Memphisu.