SAD
1

Oluja Isaac kreće se prema obali Meksičkog zaljeva

FENA
Stanovnici priobalnih mjesta u Meksičkom zaljevu u utorak postavljaju zaštite oko svojih kuća i kupuju dodatne zalihe osnovnih roba dok se tropska oluja Isaac približava regiji.

Oluja je na pragu da preraste u uragan i prognozirano je da će zahvatiti kopno još u utorak popodne po lokalnom vremenu, prenosi BBC.

Prema trenutnim prognozma, New Orleans leži direktno na putu kretanja oluje Isaac.

Skoro sedam godina nakon što je mnogo jači uragan Katrina poharao taj grad, mještani su, međutim, dobili uvjeravanja da će ojačane odbrane od poplava izdržati nalet oluje.

Mnogi su, ipak, još zastrašeni sjećanjima na uragan koji je ubio više od 1.800 ljudi, a kolone automobila su kretale ka višim terenima na Baton Rougeu.

Upozorenja na uragan objavljena su na velikim površinama zemlje - od Morgan Cityja u Lousiani do državne granice Floride i Alabame - koja je široka više od 645 kilometara.

Predsjednik Barack Obama proglasio je vanredno stanje u Louisiani, što omogućava usmjeravanje saveznih sredstava za lokalne vlasti.

Konvencija Republikanske stranke održat će se u utorak u gradu Tampa na Floridi, nakon što je bila odgođena za dan.

Isaac je ubio najmanje 24 osobe na Haitiju i u Dominikanskoj Republici, a oluja je izazvala velike poplave i štete na Karibima.

Isaac je "na pragu da preraste u uragan", saopćio je Nacionalni centar za uragane u četiri sata ujutro po lokalnom vremenu, upozoravajući na "značajnu olujnu snagu i prijetnju od novih poplava na sjevernoj obali Meksičkog zaljeva".