Svijet
11

Oluja Gertruda pogodila Britaniju: Vjetrovi od 209 km/h čupali drveće i prevrtali kamione

Klix.ba
Oluja Gertruda pogodila je dijelove Velike Britanije donoseći sa sobom vjetrove koji su puhali snagom od 209 kilometara na sat.

Izdato je više od 40 upozorenja na poplave u Škotskoj koja je najviše pogođena olujom, a hidrometeorološke stanice objavile su upozorenje na vjetar "opasan po život" u području Shetlanda.

Više od 10.000 domova je bez električne energije, a željeznički i trajektni saobraćaj je u prekidu. Električni stubovi srušili su se u Sjevernoj Irskoj. Vlasti su upozorile i na moguće poplave u Engleskoj i Velsu. Očekuje se da će drastično porasti nivoi rijeka Ouse u Sjevernom Yorkshireu i Severn u Shrewsburyju.

Veliki broj ljudi u Edinburghu zatražio je medicinsku pomoć zbog predmeta koji su letjeli i pogodili ih, najviše zbog povreda glave. Veliki broj glavnih mostova je zatvoren za saobraćaj.

Očekuje se da će pljuskovi preći u snježenu oluju. Vjetar je oštetio zgrade, prevrtao kamione i rušio drveća. U mjestu Omagh, vatrogasci su dobili neobičan poziv da spase zeca kojeg je vjetar otpuhao na krov jedne kuće.

Za sada nema informacija o smrtnim slučajevima.