SAD
0

Oluja Dolly postaje uragan

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Kiša koja je je počela padati duž obale Meksičkog zaljeva u utorak razvila se u uragan prve kategorije i prijeti da pogodi teksaško-meksičku granicu.

Upozorenje od uragana je izdato još u utorak za obalu Teksasa od Brownsvillea do Corpus Christija i u Meksiku od Rio San Fernanda prema sjeveru.

Svi gradovi i zemlje u gusto naseljenoj Rio Grande dolini još su se od utorka navečer pripremali za obilne kiše i poplave.

Teksaški službenici zaduženi za praćenje oluja upozorili su stanovnike da se sklone dalje od nasipa doline Rio Grande, jer se tropska oluja Dolly, koja prerasta u uragan kreće istom putanjom kao i uragan Beulah iz 1967. godine.

Oluje ovakvog tipa predstavljaju ozbiljnju prijetnju da potope obalne zemlje uz granicu sa Meksikom.

Uragan Beulah se razvio u više od 100 uragana širom Teksasa i donio je preko 91 cm kiše, pri ćemu je usmrtio 58 ljudi i nanio štetu od milijardu dolara.

Predviđa se da će uragan Dolly donijeti preko 38 cm kiše sa velikim priobalnim talasom visine preko 1,8 metra. Centar uragana pogodit će obalu sredinom srijede, javiljaju meteorolozi, a prenosi Associated Press.