Stigao 80 minuta ranije
562

Oluja Ciara pomogla avionu da sruši transatlantski rekord, letio je brže od brzine zvuka

A. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Let aviokompanije British Airways od New Yorka do Londona postavio je novi rekord u brzini jer je letjelicu ubrzala oluja Ciara.
Kako javlja BBC, pozivajući se na procjene stručnjaka, Boeing 747-436 dostigao je brzinu od 1.327 km/h te je u nedjelju ujutro nakon četiri sata i 56 minuta sletio na aerodrom Heathrow, što je 80 minuta prije planiranog vremena.

Prema podacima Flightradar24, online servisa za praćenje letova, ovim je oboren prethodni rekord od 5 sati i 13 minuta, koji je držala kompanija Norwegian.

Savjetnik u oblasti zrakoplovstva i bivši pilot Alastair Rosenschein kazao je da je avion postigao "fenomenalnu brzinu", te pretpostavlja da je pilot postavio avion usred zračne struje koja u ovo doba godine zna biti vrlo snažna. Upozorio je da turbulencije u takvim situacijama mogu biti prilično ozbiljne. Ipak, moguće je i da putovanje protekne prilično glatko.

BBC navodi da je zračna struja u nedjelju ujutro dosegnula brzinu od 418 km/h.

Uprkos putovanju bržem od brzine zvuka, avion nije probio zvučni zid jer mu je pomogao zrak koji se vrlo brzo kretao. Moderni putnički avioni obično putuju na oko 85 posto brzine zvuka.

Iz British Airwaysa su poručili da prioritet uvijek daju sigurnosti putnika u odnosu na rušenje rekorda.

"Naši visoko obučeni piloti maksimalno su iskoristili uslove kako bi putnike vratili u London znatno prije vremena", saopćili su iz aviokompanije.

Najbrži transatlantski prelaz od supersoničnih aviona imao je BA Concorde, koji je 1996. godine od New Yorka do Londona letio dva sata, 52 minute i 59 sekundi. Dostigao je maksimalnu brzinu od 2.172 km/h.