Ide prema sjeveru Meksika
0

Oluja Alex prerasla u prvi uragan u sezoni na Atlantiku

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Tropska oluja "Alex" prerasla je u prvi uragan u sezoni na Atlantskom okeanu, ali se kreće sjeverno od meksičkih naftnih bušotina i jugozapadno od američkih, čime je na tržištu nafte umanjena zabrinutost zbog mogućih prekida isporuka.

Prva oluja u sezoni uragana na Atlantiku sporo napreduje preko južnog dijela Meksičkog zaljeva ka sjeveru Meksika, gdje se očekuje da će danas doći do kopna.

Zvaničnici na jugu Teksasa pripremili su spasilačka vozila, skloništa u San Antoniju i Laredu, dok su zalihe prebačene i u dolinu Rio Grande.

Guverner Teksasa Rick Perry objavio je upozorenje na prirodnu katastrofu u 19 oblasti.

Upozorenje na dolazak uragana objavljeno je za obalu Teksasa južno od zaljeva Bafin, pa sve do ušća rijeke Rio Grandea i duž obale meksičkog La Cruza.   

Zbog toga što se oluja kreće dalje od većih naftnih postrojenja, čime je smanjena zabrinutost u vezi sa bušenjem, cijena nafte u New Yorku pala je za 2,31 dolar ili 2,95 posto i sada je 75,94 dolara po barelu.

Uragan "Alex" obustavio je neke od napora britanske kompanije "British Petroleum" (BP) za čišćenje velike naftne mrlje u Meksičkom zaljevu.
Nemoguće je obavljati aktivnosti, kao što su prikupljanje nafte, razbacivanje raspršivača i kontrolisano paljenje zbog jakog vjetra i visokih talasa.

Ali glavna metoda prikupljanja nafte na mjestu isticanja i dalje se nastavlja, bez obzira na vremenske uslove.

Od kada je 20. aprila potonula naftna platforma "Deepwater Horizon" u Meksički zaljev svakodnevno ističe više desetina hiljada barela nafte.

Američki State Department prihvatio je ponude za pomoć iz 12 zemalja i međunarodnih organizacija u čišćenju i zadržavanju širenja naftne mrlje.

Na cijev iz koje ističe nafta postavljen je poklopac koji prikuplja do 25.000 barela "crnog zlata" dnevno i prebacuje ga u dva broda na površini mora.