{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Olmertova posjeta SAD-u u sjeni korupcijskog skandala u Izraelu

F
3.6.2008. u 13:50
0
0
Olmertova posjeta SAD-u u sjeni korupcijskog skandala u Izraelu
0
Olmertova posjeta SAD-u u sjeni korupcijskog skandala u Izraelu
Foto: Reuters
Izraelski premijer Ehud Olmert u utorak je započeo trodnevnu posjetu Washingtonu u sjeni krivične istrage u njegovoj zemlji o korupcijskom skandalu koja je stavila u drugi plan pregovore s Palestincima uz američko posredovanje.
Prekidajući uobičajenu praksu, Olmert nije razgovarao s novinarima u svom avionu tokom leta iz Tel Aviva, javio je Reuters.

Olmert, koji se treba sastati s američkim predsjednikom Gerorgeom W. Bushom u Bijeloj kući u srijedu, odbacio je pozive da odstupi s položaja premijera nakon što je američki poslovni čovjek svjedočio da je izraelskom političkom veteranu dao 150.000 dolara u gotovini i u bespovratnim kreditima.

I Olmert, koji je opisao tu sumu kao legitimni doprinos predizbornoj kampanji, i njujorški davalac novca, negirali su da su učinili bilo šta pogrešno.

Politička kriza koja okružuje Olmerta mogla bi dovesti do prijevremenih izbora i uništiti mirovne pregovore, tvrde izraelski, palestinski u zapadni zvaničnici. Olmert tvrdi da će podnijeti ostavku ako bude optužen.

On će započeti posjetu SAD-u razgovorima tokom dana s državnom tajnicom Condoleezzom Rice a uvečer obraćanjem Američko-izraelskom komitetu za javna pitanja (AIPAC), proizraelskoj lobističkoj grupi.

Izraelski zvaničnici govorili su prije putovanja o Olmertovim planovima da se sastane s republikanskim predsjedničkim kandidatom Johnom McCainom i demokratskim kandidatima Barackom Obamom i Hillary Clinton.

Jedan od zvaničnika izjavio je, međutim, da nijedan od tih susreta nije do kraja dogovoren.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: