{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Olmert zatražio oslobađanje 450 palestinskih zatvorenika

F
19.11.2007. u 11:38
0
0
Olmert zatražio oslobađanje 450 palestinskih zatvorenika
0
Olmert zatražio oslobađanje 450 palestinskih zatvorenika
Foto: Reuters
Izraelski premijer Ehud Olmert u ponedjeljak je zatražio od svoje vlade da oslobodi do 450 palestinskih zatvotrenika uoči razgovora s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom uoči mirovne konferencije koju sponzoriraju Sjedinjene Države. Sastanak dvojice lidera u Jerusalemu tokom današnjeg dana bit će njihov posljednji uoči konferencije u Annapolisu koja će se održati 26. i 27. novembra.
"Početkom sedmice ću otići na sastanak u Annapolisu", poručio je Olmert na početku redovnog sedmičnog zasjedanja vlade, izražavajući nadu da bi Izraelci i Palestinci ipak mogli postići sporazum na "proceduralnoj strani" konferencije, javio je Reuters.

Olmertov ured saopćio je kako on planira otputovati u utorak u Egipat na razgovore s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.

Izgleda da je put izraelskog lidera u Egipat dio diplomatskih napora da se osigura široko arapsko učešće na konferenciji u Annapolisu. Ministri vanjskih poslova Arapske lige sastat će se u petak u Kairu kako bi odlučili da li da prisustvuju skupu. Sporenja između Izraela i Palestinaca bacila su sumnju u postizanje sporazuma prije objave zajedničke izjave koja bi se trebala pozabaviti općim pitanjima kao što su granice, budućnost Jerusalema i palestinske izbjeglice.

Američki i izraelski zvaničnici tvrde da taj dokument nije preduslov za skup koji je sazvao američki predsjednik George W. Bush kako bi ojačao Abbasa i pokrenuo dugo zakočene mirovne razgovore nakon što su Hamasovi islamisti preuzeli kontrolu nad pojasom Gaze u junu.

Izrael, Palestinci i Sjedinjene Države tvrde da će u središtu konferencije biti sporazum o započinjanju zvaničnih pregovora o palestinskoj državi, s ciljem postizanja sporazuma prije nego što Bush napusti položaj predsjednika u 2009.

Olmert je poručio svojoj vladi da će pregovori nakon Annapolisa biti "veoma intenzivni i ozbiljni i bavit će se suštinskim pitanjima u okviru procesa rješenja po principu dvije države".

Olmert je zatražio od ministara da odobre oslobađanje do 450 palestinskih zatvorenika, izjavili su zvaničnici dok je sjednica još bila u toku. Taj broj je znatno manji od 2.000 koliko je zatražio Abbas.

Poput Abbasa, Olmert je politički oslabljen. On se suočava s policijskim istragama navoda o njegovoj korumpiranosti, koje negira, te rezultatima istrage njegovog vođenja libanskog rata iz 2006. koji će biti objavljeni prije isteka godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: