Svijet
0

Olmert upozorio Iran da je Izrael "vrlo jaka zemlja"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski premijer Ehud Olmert uputio je u četvrtak upozorenje Iranu, dan nakon što je objavljeno da je završena izgradnja prve iranske nuklearne centrale.

"Mi smo jaka zemlja, vrlo jaka, raspolažemo vojnim kapacitetima čiji je obim i intenzitet teško zamisliti", kazao je Olmert u govoru koji je objavio državni radio.

"Uložili smo ogromne napore u jačanje naših odbrambenih snaga. Izrael će znati da se brani u svim situacijama, protiv svih prijetnji, protiv svakog neprijatelja, vjerujte mi, znam šta govorim", kazao je premijer.

Strani stručnjaci tvrde da se Izrael snabdio nuklearnim arsenalom, ali on nikada nije prizano da posjeduje takvo oružje, javio je AFP.

Kada je objavljeno da je završena izgradnja prve nuklearne centrale u Buchehru, izraelski ministar odbrane Ehud Barak je pozvao Sjedinjene Države da pojačaju sankcije Teheranu.

Aludirajući na eventualnu vojnu opciju protiv iranskog nuklearnog programa, Barak je naglasio kako njegova zemlje smatra da je "nastavak iranskog atomskog projekta potencijalna opasnost za postojanje izraelske države".

Izrael i SAD optužuju Teheran da pokušava napraviti nuklearno oružje, što Teheran demantira.