|

Olmert: Status quo s Palestincima ugrožava izrael

Olmert: Status quo s Palestincima ugrožava izrael
0
F
FENA
23.11.2007. u 12:11
0
komentara
0

dijeljenja
Olmert: Status quo s Palestincima ugrožava izrael
Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je u petak da se status quo s Palestincima ne može nastaviti jer bi mogao imati pogubne posljedice po Izrael.
Olmert je to rekao u trenutku kada se priprema da u nedjelju otputuje na međunarodnu mirovnu konferenciju o Bliskom istoku u Annapolisu, nedaleko od Washingtona.

Šefovi diplomatija zemalja članica Arapske lige (AL) sastali su se u petak u Kairu da odluče koje će zemlje učestvovati na tome skupu i na kome nivou.

Generalni sekretar Lige Amr Musa izjavio je u petak ujutro da arapske zemlje neće ponuditi Izraelu normalizaciju odnosa, a da ništa ne dobiju zauvrat na skupu u SAD-u, prenijele su agencije.

Musa je u četvrtak uvečer nezvanično razgovarao s ministrima vanjskih poslova 11 arapskih zemalja u sjedištu Arapske lige u egipatskoj prijestonici pred ključni sastanak.

"Nema ničega što se zove besplatna normalizacija. Arapi će učestvovati na sastanku (u Annapolisu) da pokažu podršku Palestincima, zasnovanu na arapskoj mirovnoj inicijativi", rekao je Musa, misleći na mirovni plan kojim se nudi potpun mir s Izraelom u zamjenu za povlačenje sa svih teritorija osvojenih u šestodnevom ratu 1967. godine.

"Zaključio sam da ne možemo održati status quo između nas i Palestinaca," objavio je u petak ujutro uticajni Haaretz izjavu premijera Olmerta, koji je istovremeno ocijenio da je previše vremena potrošeno na status quo i da bi nastavak takve situacije bio veoma opasan.

"To bi dovelo do toga da Hamas preuzme kontrolu nad Judejom i Samarijom (biblijsko ime Zapadne obale), slabljenje pa čak i nestajanje umjerenih Palestinaca", upozorio je Olemrt i naglasio: "Ako se politički horizont ne može pronaći, rezultati će biti pogubni."

Izraelski i palestinski pregovarači još uvijek nisu uspjeli da se dogovore o zajedničkom saopćenju koje bi trebalo predstaviti u Annapolisu kao osnovu za početak intenzivnih pregovora o ključnim nesporazumima dvaju naroda nakon konferencije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.