Svijet
0

Olmert spreman osloboditi 450 Palestinaca za Shalita

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski premijer Ehud Olmert spreman je osloboditi 450 palestinskih zatvorenika u okviru eventualane razmjene s Hamasom vojnika Gilada Shalita zatvorenog u Gazi, objavile su u petak dnevne novine Haaretz.

Prema pisanju dnevnog lista, izraelska vlada je za sada dala saglasnost za samo 80 imena od 450 koliko je upočetku tražio islamistički pokret, u zamjenu za Giada Shalita otetog u napadu na granici pojasa Gaze u junu 2006.

Olmertov glasnogovornik Mark Regev odbio je potrvditi ovu informaciju. "Davati takve informacije bilo bi nepovoljno za njegovo oslobađanje", kazao je on.

U srijedu je državni radio javio da bi međuministarska komisija trebalo da u nedjelju razgovara o ublažavanju kriterija za oslobađanje palestinskih zatvorenika zbog njihove eventaulne razmjene s Hamasom.

Islamistički pokret koji kontrolira pojas Gaze od juna prošle godine zahtijeva oslobađanje nekoliko stotina palestinskih zatvorenika u zamjenu za izraelskog vojnika i već mjescima vodi s Izraelom pregovore, posredstvom Egipta, kako bi postigao dogovor.