Svijet
0

Olmert predložio pomorsku blokadu Irana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski premijer Ehud Olmert predložio je u razgovorima s američkim kongresnim liderima da se uvede pomorska blokada Irana kako bi se pokušalo spriječiti prvedbu njegova nuklearnog programa, javile su u srijedu izraelske novine.

Dnevnik Haaretz citirao je Olmertove riječi upućene Nancy Pelosi da su "trenutne ekonomske sankcije iscrpljene" i da međunarodna zajednica treba poduzeti drastičnije mjere na suzbijanju iranskih napora da dođe do nuklearnog oružja.

Olmertov glasnogovornik odbio je komentirati razgovore izraelskog čelnika u ponedjeljak u Jerusalemu s Pelosi, predsjednicom američkog Zastupničkog doma, javio je Reuters.

"To je bio povjerljiv razgovor", izjavio je glasnogovornik Mark Regev.

Premijerove sugestije, piše Haaretz, uključuju pomorsku blokadu Irana korištenjem američkih ratnih brodova koji bi ograničili pokrete iranskih trgovačkih brodova.

Olmert je također izjavio, sudeći po novinskom izvještaju, da bi međunarodne restrikcije trebalo nametnuti iranskim avioprijevoznicima, poslovnim liderima i visokim zvaničnicima.

"Iranski poslovni ljudi koji neće moći stići svuda po svijetu izvršit će pritisak na režim", navodi Haaretz Olmertove riječi.