Svijet
0

Olmert pravda ofanzivu na Liban pred istražnom komisijom

FENA
Ehud Olmert; Foto: Reuters
Ehud Olmert; Foto: Reuters
Izraelski premijer Ehud Olmert opravdao je, pred istražnom komisijom o ratu u Libanu prošloga ljeta, ofanzivu pokrenutu protiv Hezbollaha rekavši da je znao da će ta odluka dovesti do produženog sukoba, navodi se u dokumentu objavljenom u četvrtak.

"Svi su rekli da treba oštro odgovoriti. Svi su znali da će oštar odgovor dovesti do jače reakcije koja će pogoditi front u pozadini i primorati nas da djelujemo", rekao je Olmert u svom iskazu.

U julu 2006. Olmert je dao zeleno svjetlo za široku operaciju odmazde protiv Hezbollaha nakon što je taj libanski šiitski pokret započeo žestok napad na izraelskoj teritoriji i oteo dvojicu vojnika.

"Zadali smo prvi udar i znali smo da će to trajati nekoliko sedmica ili od nekoliko dana do nekoliko sedmica. Svi su znali da to ne može biti završeno nakon prvog nanesenog udara", dodao je premijer.

"Znali smo da će Hezbollah napasti gradove i izraelska mjesta. Znali smo da se moramo pripremiti da se odupremo tom problemu na duži period", dodao je Olmert pred komisijom.

Istražna komisija je 30. aprila objavila zaključke svog preliminarnog izvještaja, ne objavivši iskaze premijera Olmerta, ministra odbrane Amira Peretza i bivšeg šefa glavnoga štaba Dana Halutza.

Komisija je osudila "težak poraz" ova tri dužnosnika ne tražeći izričito ostavku šefa vlade i ministra odbrane, dok ih je general Halutz preduhitrio napuštajući svoju funkciju u januaru.