Svijet
0

Olmert pozvao svijet da djeluje protiv Irana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski premijer Ehud Olmert pozvao je u ponedjeljak, u svom obraćanju povodom sjećanja na Dan holokausta, međunarodnu zajednicu da djeluje protiv Irana.

"Danas tražimo od međunarodne zajednice da djeluje protiv onih koji pozivaju na rušenje Izraela", rekao je Olmert u parlamentu, pozivajući se na riječi predsjednika Ahmedinedžada, koji je tražio da se "Izrael briše sa zemljopisne karte".

"Treba predočiti jedinstven i odlučan front da se skine ova sjena koja prijeti da ugrozi mir u regionu i svijetu", dodao je premijer.

"U svakom mjestu na planeti i svaku generaciju treba obučavati i ukazivati na opasnost od megalomanskih režima i fanatičke i ubitačne ideologije, kako laičke tako i vjerske, koje preziru ljudski život", naglasio je Olmert.

Premijer je također odao počast Ujedinjenim narodima. "Narod Izraela izražava svoju zahvalnost i svoje visoko poštovanje Ujedinjenim narodima koji su jednoglasno utvrdili datum godišnjice oslobađanja logora u Aušvicu 27. januara 1945. kao međunarodni dan holokausta".

Taj dan se proslavio u nedjelju u svijetu. Svečanost je organiziana u ponedjeljak pred Knessetom, jer se nedjeljom parlament ne okuplja.

Više od šest miliona jevreja nestalo je pod nacizmom. Aušvic je bio najveći nacistički logor smrti na poljskoj granici.