Svijet
0

Olmert: Palestinci treba da priznaju državu Izrael

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski premijer Ehud Olmert zahtijevao je u srijedu da Palestinci kao polaznu tačku u mirovnim pregovorima koji bi trebalo da budu pokrenuti nakon međunarodne konferencije u Annapolisu, u Sjedinjenim Državama, priznaju Izrael "kao državu jevrejskog naroda".

Olmert je izrazio ovaj stav tokom susreta u Jerusalemu sa šefom diplomatije Evropske unije Javierom Solanom, navodi se u saopćenju njegovog ureda.

"Stav Izraela je da polazna tačka u pregovorima nakon Annapolisa bude priznavanje Izraela kao države jevrejskog naroda", rekao je Olmert.

"Premijer je jasno stavio do znanja da se sa izraelske tačke gledišta o tome ne bi moglo pregovarati niti to razmatrati", navodi se dalje u tekstu.

Olmert je ponovio iste izjave u ponedjeljak pred komisijom za vanjske odnose i odbrane u parlamentu.

Glavni pregovarač palestinske ekipe Ahmad Qorei je ocijenio ovaj zahtjev "neprihvatljivim".

"Odbacujemo taj prijedlog. Priznajemo izraelsku državu u granicama iz 1967. godine. Ne govorimo o vjeri jedne države već o njenim granicama. Takva logika je neprihvatljiva", rekao je palestinski pregovarač Saeb Erakat.

Priznavanje Izraela kao države Jevreja značilo bi ustvari da Palestinci odustanu od "prava na povratak" palestinskih izbjeglica na njihovu zemlju.

Izrael, pak, smatra da bi priznavanje njihovog prava na povratak ugrozilo njegovo postojanje kao jevrejske države, jer bi se oko šest miliona Jevreja našlo u poziciji manjine.