Svijet
0

Olmert odobrio 50 oklopnih vozila Palestincima

FENA
Izraelski premijer Ehud Olmert dao je u srijedu, sedmicu dan prije skupa o Bliskom istoku u Annapolisu, zeleno svjetlo da se palestinskoj vlasti dopremi pedesetak lakih oklopnih vozila.

"Premijer je dao pristanak da se dopremi pedesetak lakih transportera, od kojih bi polovina bila raspoređena narednih mjeseci u Nablusu, a druga polovica kasnije, na jugu Zapadne obale, vjerovatno u Betlehemu i Hebronu", izjavila je agenciji AFP Olmertova glasnogovornica Miri Eisin.

"Prije nekoliko sedmica Rusija je od nas zatražila da isporučimo ova vozila Palestinskoj samoupravi samo na Zapdnoj obali i premijer je pristao", kazala je glasnogovornica.

Ova odluka treba "olakšati pokretanje mirovnog procesa" prilikom međunarodnog skupa o Bliskom istoku koji će se sljedećeg utorka održati u Annapolisu blizu Washingtona, kazala je Eisin.

Olmert će se tom prilikom susresti s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abbasom, pod okriljem američkog predsjednika Georgea W. Busha, dodala je.

Glasnogovornica je također dodala da je bivši premijer Ariel Sharon već 2005. godine dao svoj pristanak za dopremu oklopnih vozila ruskih trupa, ali je isporuka vozila kasnila. Moskva je zatim zamrznula isporuku kada je na izborima u januaru 2006. godine pobijedio Hamas i u junu preuzeo kontrolu u Pojasu Gaze.