Izraelska štampa
0

Olmert nudi Abbasu arapske djelove istočnog Jerusalema

FENA
Odlazeći izraelski premijer Ehud Olmert ponudio je palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu predaju arapskih kvartova istočnog Jerualema pod palestinski suverenitet i evakuiranje oko 60.000 jevrejskih doseljenika sa Zapadne obale, javile su u četvrtak izraelske novine.

Dnevne novine Yediot Ahronot javile su da je Olmert iznio detalje svojih ustupaka koje je ponudio Abbasu novoimenovanom bliskoistočnom posredniku američkog predsjednika Baracka Obame, Georgeu Mitchellu, prenosi DPA.

Mitchell, koji bi se trebao sastati s Abbasom u Ramallahu u četvrtak na svom je prvom putu po regiji od imenovanja u prošloj sedmici i sastao se s Olmertom za ručkom u srijedu.

Novine pišu da je Olmert također ponudio Abbasu povlačenje s većine okupiranih teritorija duž linija od prije arapsko-izraelskog rata u 1967., tokom kojeg je Izrael osvojio Zapadnu obalu od Jordana i pojas Gaze od Egipta.

Neke promjene bi se napravile duž tih linija kako bi se omogućilo Izraelu da pripoji svoje najveće blokove naselja u Zapadnoj obali.

Izrael bi, međutim, bio kompenziran za izgubljenu zemlju i predao bi teritoriju na jugu zemlje pod palestinski suverenitet na osnovi jedan za jedan, piše Yediot.

Upitan zašto se te ponude nisu materijalizirale u mirovnom sporazumu tokom protekllih godina pregovora, Olmert je okrivio Abbasa i palestinskog pregovarača Ahmeda Qureiju, rekavši da su oni zamrznuli sukob čim je postalo jasno da se Izrael kreće ka prijevremenim izborima i odbijali su potpisati dokument na kojem je navedeno ono što je dogovoreno do tada.

Novine nisu objavile nikakav izvor i izgleda da je članak u njima zasnovan na informaciji anonimnog izvora koji je prisustvovao razgovorima Olmerta i Mitchella u srijedu.

Olmertov portparol Mark Regev nije ni potvrdio ni negirao izvještaj.