Svijet
0

Olmert: Nema primirja s Hamasom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski premijer Ehud Olmert u nedjelju je odbacio razgovore o primirju s Hamasom, nazivajuću izraelsku borbu protiv islamske militantne grupe koja kontrolira pojas Gaze "pravim ratom".

Izraelska vojska bori se s Hamasom i drugim naoružanim grupama u pojasu Gaze koje često ispaljuju rakete na južni Izrael. Izgleda da je vojska ostvarila značajne pomake u posljednjim sedmicama a Olmert je poručio svojoj vladi kako ne planira usporiti.

"Operacije protiv terorista nastavit će se kao što su izvođene u brojnim mjesecima. Nema drugog načina da se opiše ono što se dešava u pojasu Gaze osim kao pravi rat između Izraela i terorističkih grupa", iztjavio je Olmert, javio je AP.

"Taj rat će se nastaviti", izjavio je on, dodajući kako će Izrael nastaviti omogućavati dostavu humanitarne pomoći u Gazu kako bi se zaštitili civili.

Pod žestokim pritiskom izraelskih vojnih prodora i ekonomskog embarga, Hamasovi vladari Gaze nagovijestili su u posljednjim danima spremnost za primirje. Nekoliko ministara u izraelskoj vladi izjavilo je da vlada razmatra tu ponudu.

Olmert je izjavio da neće biti primirja dok Hamas ne prizna tri uvjeta koja je odredio "Kvartet" međunarodnih mirovnih posrednika - odricanje od nasilja, priznavanje izraelskog prava na postojanje i prihvatanje ranijih mirovnih sporazuma između Izraela i Palestinaca.