Svijet
0

Olmert: Izrael spreman platiti cijenu mira

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski premijer Ehud Olmert uputio je nedavno tajnu poruku sirijskom predsjedniku Bacharu al-Assadu u kojoj kaže da je njegova zemlja spremna platiti cijenu mira, izvještava u petak dnevni list Yediot Aharonot.

Prema ovom izraelskom dnevnom listu, u telefonskom razgovoru od više od sat vremena, 24. aprila, američki predsjednik George W. Bush je dao zeleno svjetlo za izraelsko-sirijske mirovne pregovore, ali je odbio ulogu posrednika.

Olmert je potom uputio nekoliko poruka sirijskom predsjedniku posredstvom turskih i njemačkih dužnosnika i njihovih savjetnika, dodaje list.

"Znam da će me mirovni sporazum sa Sirijom primorati na uspostavljanje sirijskog suvereniteta na Golanskoj visoravni, spreman sam da snosim odgovornosti u cilju uspostavljanja mira među nama", rekao je Olmert u tim porukama, piše Yediot.

"Volio bih da mi kažete da li bi u zamjenu za izraelsko povlačenje Sirija bila spremna da ispuni svoje obaveze, postepeno slabiti savez s Iranom, s Hezbollahom i palestinskim terorističkim organizacijama te prekinuti podršku terorizmu", dodao je on.

Yanki Galantzi, Olmertov glasnogovornik, rekao je da "ne može ni demantirati ni potvrditi informacije iz Yediota".

Prema listu, jedan izraelski zvaničnik, vrlo blizak Olmertu, pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da Olmert još nije dobio nikakav odgovor od Assada te da je "lopta sada u sirijskom dvorištu".

Mirovni pregovori između Sirije i Izraela, pod pokroviteljstvom SAD-a, prekinuti su u januaru 2000. zbog razlika o pitanju Golana, koji je Izrael okupirao 1967. a anektirao 1981.

Ministar za trgovinu i industriju Eli Yishad je rekao na izraelskom državnom radiju da je njegova stranka Shass "spremna na ustupke teritorija kako bi se poštedjeli izraelski životi".

Najnovija ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da samo 10 posto Izraelaca podržava puno povlačenje s Golana, 40 posto je za djelimično, a 44 posto se protivi svakom povlačenju. Ankete su također pokazale da uprkos izjavama o miru 74 posto Izraelaca ne vjeruje Asadu.