{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Olmert: Izrael i palestinci nikad bliže miru

F
FENA
13.7.2008. u 17:00
0
0
Olmert: Izrael i palestinci nikad bliže miru
0
Olmert: Izrael i palestinci nikad bliže miru
Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je u nedjelju u Parizu, nakon razgovora s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, da Izrael i Palestinci nikada nisu bili bliži miru nego sada.
"Čini mi se da nikada nismo bili tako blizu mogućnosti postizanja sporazuma kao što smo danas. Približavamo se trenutku kada ćemo morati napraviti odlučan izbor," rekao je premijer Olmert novinarima, stojeći pored Abbasa i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, domaćina predstavnika 43 zemlje na prvom samitu Unije Mediterana, organiziranog na njegovu inicijativu.

Predsjednik Sarkozy je apelirao na palestinske i izraelske čelnike da nastave mirovne pregovore, naglasivši da Pariz stoji iza obje nacije. Francuska je voljna pomoći kao aktualni predsjedavajući Evropske unije, dodao je Sarkozy.

Abbas je pohvalio Sarkozyjevu duboku posvećenost izraelsko-palestinskim mirovnim naporima i dodao da su i Izrael i Palestinci ozbiljni u nastojanju da postignu sporazum i mir.

Izraelski premijer je također izrazio nadu da će uskoro biti uspostavljeni direktni kontakti sa Sirijom.

Izrael i Sirija - dvije susjedne zemlje koje su još uvijek zvanično u ratu, u maju su objavile obnovu indirektnih kontakata uz posredovanje Turske.

Srijski predsjendik Bashar al-Assad, koji je također na skupu u Parizu, rekao je u subotu da pregovori s Izraelom treba da postanu direktni, ali je izrazio sumnju da će se to desiti prije nego što SAD dobije novog predsjednika.

Sastanak Abbasa, Olmerta i Sarkozyja je, kako je izneseno, bio veoma prijateljski i optimističan.

Napetost u odnosima Izraela i Sirije je ključna prepreka u Uniji Mediterana.

Izraelski premijer trenutno je pod velikim pritiskom kod kuće, nakon što se tokom vikenda suočio s novim optužbama za korupciju, prenio je Tanjug.

Iako mnogi izraelski komentatori predviđaju kraj Olmertova političkog života, on na međunarodnoj sceni ističe da je ključni faktor mogućeg napretka u pregovorima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: