Svijet
0

Olmert: Iranski nuklearni program zaustaviti svim sredstvima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je tokom boravka u Sjedinjenim Državama da se iranski nuklearni program mora zaustaviti "na svaki mogući način".

Govoreći tokom posjete Washingtonu, on je u utorak kazao kako se Teheran mora uvjeriti da će pretrpjeti teške posljedice počne li aktivnosti na stvaranju atomskog oružja, javio je BBC.

Sjedinjene Države i ostali optužuju Iran da gradi kapacitete za proizvodnju nuklearnog oružja. Teheran tvrdi da je program namijenjen u miroljubive svrhe.

Olmertova posjeta SAD-u dolazi u vrijeme kada je suočen s pritiskom u vlastitoj zemlji zbog navoda o korupciji, koje on negira.

"Iranska prijetnja mora biti zaustavljena svim raspoloživim sredstvima", izjavio je Olmert u govoru pred Američko-izraelskim komitetom za javna pitanja - proizraelskoj lobističkoj grupi.

"Međunarodna zajednica ima dužnost i odgovornost da pojasni Iranu, drastičnim mjerama, da će njegov nastavak aktivnosti na proizvodnji nuklearnog oružja biti uništavajući", kazao je.

Dopisnici tvrde da je to najoštrija dosadašnja prijetnja Iranu izraelskog premijera.

Olmertova izjava uslijedila je nakon govora iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, koji je insistirao da njegova zemlja neće proizvoditi nuklearno oružje, ali će nastaviti svoj civilni nuklearni program.

Ranije je UN-ova Agencija za nuklearni nadzor (IAEA)saopćila da je iransko navodno istraživanje mogućnosti proizvodnje bojevih glava "predmetom ozbiljne zabrinutosti" i zatražila je od te zemlje "punu objavu" njezinih nuklearnih aktivnosti.

Očekuje se da Olmert danas razgovara o iranskom nuklearnom pitanju tokom susreta s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom.

Olmert je u svojoj zemlji suočen s pozivima da odstupi zbog navoda o korupciji.

Premijer je suočen s optužbama da je primio 500.000 dolara ilegalnih donacija za predizbornu kampanju, što on negira.

On nije optužen, ali je izjavio da će podnijeti ostavku u slučaju podizanja optužnice.