Svijet
0

Olmert i Abas žele što prije izradu značajnog zajedničkog dokumenta

FENA
Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsjednik Mahmud Abbas dogovorili su se u petak da brzo izrade "važan" zajednički dokument u cilju rješenja sukoba, pred približavanje vrlo očekivanog međunarodnog mirovnog sastanka u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Oni su se dogovorili da pokušaju što je moguće brže da dođu do zajedničke 'značajne' deklaracije", izjavila je novinarima Olmertova glasnogovornica Miri Eisin.

"Obje strane insistiraju na etapnoj provedbi 'mape puta', kao sastavnog dijela deklaracije, koju oni upravo rade pred međunarodni susret", nastavila je Eisin.

Palestinski pregovarač Saeb Erakat je procijenio na konferenciji za štampu u Ramallahu da su se predsjednik Abbas i premijer Olmert obavezali da će odmah i recipročno provoditi obaveze predviđene sa svake strane u prvoj fazi "mape puta".

Prva faza "mape puta" predviđa prekid nasilja Palestinaca i zamrzavanje izraelske kolonizacije.

Ovaj dokument je 2003. izradio kvartet SAD, Rusija, Evropska unija i Ujedinjeni narodi, u skladu s "vizijom" predsjednika Busha o stvaranju dvije države.

Erakat je također naglasio da su se dvojica dužnosnika dogovorili da obje delegacije vode "stalne i intenzivne razgovore" kako bi što prije došle do izrade ovog zajedničkog dokumenta.

Abbas je odbacio izraelsku odluku o pojačanju sankcija protiv Pojasa Gaze, koju je donio u četvrtak izraelski ministar odbrane Ehud Barak.

"Milion i po Palestinaca dovoljno pati i Izrael ne može koristiti njihove humanitarne potrebe kao sredstvo pritisaka", rekao je Abbas svom sugovorniku, čije riječi prenosi Erakat.

Susret dvojice dužnosnika trajao je dva i po sata, a održao se u zvaničnoj rezidenciji izraelskog premijera u Jerusalemu.