Svijet
0

Olmert će biti operisan poslije mirovne konferencje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski premijer Ehud Olmert bit će operiran od raka prostate poslije međunarodne mirovne konferencije u Sjedinjenim Američkim Državama, saopćeno je sinoć u njegovom kabinetu.

U saopćenju je precizirano da se mora sačekati nekoliko sedmica poslije biopsije koja je izvedena prije desetak dana. Nakon operacije Olmert neće moći putovati u inozemstvo tri do četiri sedmice i mi ne namjeravamo da zbog toga odgađamo skup u Annapolisu (u saveznoj američkoj državi Maryland), rekli su izvori bliski Olmertovom kabinetu.

U telefonskom razgovoru s američkom državnom tajnicom Condolleezzom Rice, Olmert je rekao da će nastaviti raditi punim tempom i da će prisustvovati konferenciji u Annapolisu prije operacije.

Rice je zvala da se raspita o Olmertovom zdravlju nakon što je on na iznenada sazvanoj konferenciji za novinare objelodanio da boluje od raka prostate.

Olmert je naglasio da bolest nije opasna po život i da namjerava raditi kao i do sada, prije i poslije operacije, čim se oporavi.

Olmert je također razgovorao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom i rekao da namjerava nastaviti da se sastaje s njim kao što je bilo i planirano, u okviru priprema za konferenciju.

"Početni znaci kancerogene izrasline su primijećeni. Ona je mikroskopske veličine, nije metastazirala i može se otkloniti kratkom hirurškom procedurom," kazao je Olmert.

Dok Olmert bude pod anestezijom, njegove dužnosti preuzima šef izraelske diplomatije Tzipi Livni.