Svijet
0

Olmert bi srušio kuće buldožer-teroristima

FENA
Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je kako razmišlja o mogućnosti da se ponovno počnu uništavati kuće počinitelja napada koji žive u anektiranome istočnom Jerusalemu - prakse od koje se odustalo prije više godine, izvijestio je u četvrtak izraelski javni radio.

Olmert nastavlja konsultacije o tome s ministrom odbrane Ehudom Barakom i šeficom diplomatije Tzipi Livni, nakon napada buldožerom usred istočnog Jerusalema u srijedu, što ga je počinio jedan Palestinac, ubivši pritom tri Izraelca i ranivši 45 osoba.

"Moramo zaustaviti terorističke napade Arapa u istočnom Jerusalemu. Ako zbog toga budemo morali pribjeći odlučnim mjerama zastrašivanja ili uništenju kuća, to ćemo realizirati", kazao je Olmert, čiju izjavu prenosi internetska stranica lista Yediot Aharonot.

Vođa desne opozicije Benjamin Netanyahu pozvao je Izraelce na "politiku vladanja željeznom rukom kako bi se kaznili krivci i spriječilo nasilje te poticanje nasilja terorista koji dolaze iz istočnog Jerusalema. Moramo djelovati vrlo oštro, ako treba, moramo pribjeći i legalnim mjerama zastrašivanja".

Predsjednik Izraela Shimon Peres izjavio je kako smatra da bi "terorist koji je počinio napad u srijedu možda odustao od njega da je prethodno znao kako će zbog njegova čina biti ugroženi članovi njegove obitelji".

U istočnom dijelu Jerusalema, koji je Izrael anektirao 1967., živi oko 250.000 Palestinaca. Svi imaju posebnu izraelsku osobnu iskaznicu, prenosi Hina, koja im omogućuje slobodno kretanje Izraelom, korištenje izraelskih liječničkih usluga, obiteljska okupljanja i slično.