{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Olli Rehn: Proširenje EU zasad u drugom planu

F
10.1.2006. u 15:56
0
0
Olli Rehn: Proširenje EU zasad u drugom planu
0
Olli Rehn: Proširenje EU zasad u drugom planu
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn izjavio je danas bečkom dnevniku "Prese" da Evropska unija mora da se najprije pozabavi sopstvenim, ozbiljnim ekonomskim problemima, a tek potom može da se upusti u avanturu daljeg proširenja svojih granica.
"Pritom mislim ne samo na buduće finansiranje Evropske unije, već i na visoku stopu nezaposlenosti koja Uniju sve više pritiska", objasnio je Rehn.

On je, također, rekao da evropske institucije moraju biti reformisane kako bi odluke mogle biti donošene brže i djelotvornije.

"Drugim riječima, treba nam viša stopa privrednog rasta i više radnih mjesta, te institucije koje će bolje funkcionisati. U svakom slučaju, sigurno je da skoro neće biti velikog proširenja Unije poput onoga u prethodnom krugu", rekao je Rehn.

On je, međutim, dodao da Evropa mora da misli i na sopstvene strateške interese, na stabilnost zapadnog Balkana, na primjer, ali i naglasio da lideri EU moraju imati na umu "legitimne sumnje i bojazan građana svojih zemalja".

Odgovarajući na pitanje kakve su šanse Bugarske i Rumunije da se već dogodine nađu u EU, 43-godišnji finski diplomata je rekao da su obje zemlje napredovale u ispunjenju evropskih standarda, ali da tu još ima "tamnih mrlja" - naročito u domenu pravosuđa i borbe protiv korupcije.

"U aprilu ćemo se ponovo sastati da vidimo dokle su te dvije zemlje stigle, a u maju će komisija zadužena za ispitivanje stvarnog stanja stvari objelodaniti odlučujući izvještaj, pa ćemo poslije toga odlučiti", rekao je Rehn.

Što se zapadnog Balkana, pak, tiče, Rehn je rekao da je Hrvatska prva zemlja toga regiona koja je već započela pregovare o članstvu u EU.

"Hrvatska ima sve šanse da na putu ka Evropskoj uniji brzo napreduje", naglasio je Rehn, izbjegavši da izrekne ikakvu prognozu u pogledu evropske perspektive ostalih zemalja regiona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: