Svijet
0

Olimpijska baklja u Indiji pod posebnom kontrolom

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Olimpijska baklja stigla je u prijestolnicu Indije i pod posebnom je kontrolom kako bi sve prošlo bez problema na pred kraj njenog turbulentnog puta.

Mnogo je Tibetanaca koji žive u Indiji i koji su najavili kako planiraju proteste i u Delhiju. Oko 15.000 policajaca okružilo je centar grada gdje će baklja biti predana, prenosi BBC.

Put olimpijskog plamena dosad su pratile haotične scene protesta u Londonu, Parizu i San Franciscu.

Najmanje 50 Tibetanaca je uhapšeno na skupu ispred kineske ambasade juče u Delhiju. Baklja je prošla gradski aerodrom gdje ju je primio Suresh Kalmadi, predsjednik Indijskog olimpijskog udruženja. Zatim je dalje vožena kroz grad, rutom koju je obezbjeđivala policija.

Ne zna se tačno vrijeme kad će današnji protesti Tibetanaca početi. Ovdašnja tibetanska zajednica u egzilu broji i do 100.000 ljudi i veoma je jaka.

Vlasti su zatvorile mnoge glavne ceste u Delhiju, što je stvorilo velike gužve u saobraćaju. Policija je vladinim uposlenicima naredila da ne prate nošenje baklje sa svojih prozora u kancelarijama jer postoji prijetnja za njihovu sigurnost.

Policija je zadužila i pokrivače i aparate za gašenje požara, kako bi bili spremni spriječiti protestante od zapaljivanja.

I drugi gradovi se spremaju za dolazak olimpijskog plamena. U australijskom gradu Canberri policija je dobila ovlasti da pretresa prisutne gledaoce u potrazi za naoružanjem.

Vezani članci