{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Okrutni test nadražljivosti kože napokon zamijenjen

F
28.7.2009. u 14:14
0
1
Okrutni test nadražljivosti kože napokon zamijenjen
0
Okrutni test nadražljivosti kože napokon zamijenjen
Udruženje za zaštitu i prava životinja u BiH "Prijatelji životinja" pozdravljaju odluku Evropske komisije o propisivanju neživotinjske metode za test kožne nadražljivosti u propise EU kao jedine dozvoljene metode.
U saopćenju za javnost Prijatelji životinja objašnjavaju da je Evropska komisija ovom odlukom odobrila in vitro metode za REACH, a što znači da više nije dozvoljeno korištenje zečeva, odnosno životinja, u testiranju nadražljivosti hemikalija, biocida i, naravno, kozmetike.

Od sada je za korištenje dozvoljena samo in vitro metoda u kojoj se koristi koža donirana od ljudskih volontera. Komercijalno je dostupna kao EpiSkin, EpiDerm i SkinEthic, objašnjeno je.

Udruženja za zaštitu i prava životinja vršile su jak pritisak na EU da napokon propiše novu metodu, koju je Evropski centar za legalizaciju alternativnih metoda prihvatio još u aprilu 2007.

Prijatelji životinja u BiH od nadležnih u Bosni i Hercegovini očekuju brzu implementaciju ove odredbe, kako bi uz zakonsku zabranu vršenja testiranja na životinjama u svrhu ispitivanja sastojaka i gotovih kozmetičkih proizvoda i proizvoda za čišćenje napravila još jedan korak prema potpunom odbacivanju iskorištavanja i ubijanja životinja u svrhu laboratorijskih testiranja.

Evropska komisija je prihvatila prvi amandman o regulaciji metoda testiranja za hemikalije. Regulativa je modificirana da bi se dodale četiri nove metode testiranja i nadogradile dvije postojeće.

One uključuju novu in vitro metodu testiranja koja će smanjiti broj životinja korištenih u testiranju hemikalija za iritaciju kože, točnije zečeva koji su najčešće korišteni.

Konvencionalni testovi mogu iziskivati do tri zeca po testiranoj hemikaliji. Komisija je obvezna zamijeniti, smanjiti i usavršiti testiranje hemikalija neživotinjskim metodama testiranja. Prvi amandman o regulaciji metoda testiranja hemikalija, prihvaćen u maju 2008., odražava nastojanje Komisije da ubrza dostupnost neživotinjskih metoda.

Regulativa postavlja standarde koji određuju jesu li određene tvari štetne za ljudsko zdravlje i okoliš i osnova je za djelovanje zakona o hemikalijama EU – REACH.

Amandman će stupiti na snagu tri dana nakon objave u Službenom glasniku, saopćeno je iz Udruženja za zaštitu i prava životinja "Prijatelji životinja u BiH".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: