Svijet
164

Okrutni svijet: 90-godišnjak bi mogao u zatvor jer je hranio beskućnike

Klix.ba
Devedesetogodišnjak bi mogao završiti iza rešetaka jer je siromasima davao hranu na ulici u Fort Lauderdaleu, na Floridi. Zbog novog zakona koji zabranjuje javno dijeljenje hrane, Arnold Abbott bi mogao i do 60 dana provesti u zatvoru.

Abbott bi osim zatvora mogao platiti i kaznu od 500 dolara nakon što su ga policajci uhvatili dok je dijelio obroke beskućnicima u parku.

Ovaj 90-godišnjak je obroke dijelio sa još dva sveštenika koji svake sedmice pripreme više stotina obroka i dijele ih siromašnima. Policajci su priveli trojicu koji su dijelili hranu, a okupljeni su uzvikivali: Sram vas bilo!

Abbott je kasnije ispričao kako mu je prišao jedan od policajaca i uzviknuo da odmah baci posudu s hranom.

"Izgledalo je kao da sam nosio oružje, pa je povikao da ga bacim", rekao je 90-godišnjak.

Interesantno je da se ovaj čovjek još 1999. godine također "sukobio" sa zakonom zbog beskućnika. On je tužio Fort Lauderdale nakon što mu je zabranjeno da hrani beskućnike na plaži. Sud je odlučio da je zabrana izrečena Abbottu u suprotnosti sa Ustavom SAD-a.

Novi zakon koji zabranjuje hranjenje beskućnika na javnim mjestima dobio je ili će dobiti podršku u gradovima kao što su Seattle, Los Angeles, Phoenix, Dallas...