U potrazi za sigurnošću
44

Okreću li milioneri leđa Putinu? Njih više od 15.000 ove godine napustit će Rusiju

B. R.
Vladimir Putin, predsjednik Rusije (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin, predsjednik Rusije (Foto: EPA-EFE)
Očekuje se da će više od 15.000 milionera tokom ove godine napustiti Rusiju, što se shvata kao to da najbogatiji građani okreću leđa predsjedniku ove države Vladimiru Putinu usljed rata u Ukrajini.

Navedene podatke objavila je londonska kompanija Henley & Partners. Riječ je o 15 posto od ukupnog broja ruskih milionera.

Andrew Amoils, koji je prikupljao podatke za spomenutu kompaniju, napomenuo je da je propadanju država prethodilo ubrzano iseljavanje bogatih ljudi. Prema njegovim riječima, često su oni ti koji su prvi iseljavali kada misle da je to potrebno učiniti.

Od početka agresije Rusije na Ukrajinu iselio se veliki broj bogatih iz Ukrajine. Pretpostavlja se da se iselilo 2.800 milionera, što je 42 posto od ukupnog broja milionera u ovoj zemlji.

Prema podacima kompanije Henley & Partners, većina bogatih iseljava u Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju, ali se očekuje da će Ujedinjeni Arapski Emirati uskoro biti utočište za većinu bogatih koji napuštaju matične države širom svijeta.

Očekuje se da će veliki broj njih ove godine otići i u Australiju, Singapur, Izrael, Maltu, Mauricijus i Monako. Razlog za to jesu porezne politike ovih država, ali i drugi uslovi života za bogate, prenosi Guardian.