Kraj jedne ere
4

Okončana vladavina porodice Castro na Kubi, Raul podnio ostavku u Komunističkoj partiji

A. B.
Raul Castro (Foto: EPA-EFE)
Raul Castro (Foto: EPA-EFE)
Danas je počeo četverodnevni kongres kubanske stranke Komunističke partije, a taj historijski susret označio je kraj vladavine porodice Castro i dolazak nove generacije vođa.

Raul Castro je potvrdio da daje ostavku na mjesto šefa kubanske Komunističke partije završavajući tako eru vladavine koju su uspostavili on i njegov stariji brat Fidel Castro revolucijom 1959. godine.

Raul Castro (89) je kazao da se povlači jer osjeća da je ispinuo svoju misiju te da je siguran u budućnost otadžbine.

Nije otkrio koga će podržati za svog nasljednika na mjestu prvog generalnog sekretara Komunističke partije, ali ranije je dao naslutiti da je njegov favorit Miguel Diaz-Canel koji ga je naslijedio na mjestu predsjednika 2018. godine.

Povlačenje Raula Castra znači da prvi put nakon šest decenija Kuba neče imati Castra kao vođu, a ova odluka dolazi u teškim vremenima kada su svi na otoku zabrinuti zbog svoje daljnje budućnosti.

Taj teški period je izazvala pandemija koronavirusa, zatim bolne finansijske reforme i ograničenja koje je uvela administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, zbog čega je ekonomija prošle godine pala za 11 posto kao rezultat kolapsa u turizmu.

Shodno tome, nakon smrti Fidela Castra 2016. i sada odlaska u penziju njegovog 89-godišnjeg brata Raula okreće se nova stranica u politici Kube i njenih građana od kojih mnogi cijeli život poznaju samo vlast slavne revolucionarne porodice.

U petak se u prijestolnici Havani okupilo nekoliko stotina delegata iz svih kubanskih provincija kako bi raspravljali o važnim temama za državu.

Njihovo zasjedanje iza zatvorenih vrata održava se točno na dan na koji je Fidel prije 60 godina objavio socijalistički karakter Kubanske revolucije.

Za razliku od prošlih kongresa, ovaj put nije bilo prijenosa na televiziji. Službeni portal Cubadebate objavio je kako je Raul Castro, nakon odavanja počasti bratu, predstavio delegatima izvještaj za kongres.

Imenovanje Diaz-Canela glavnim sekretarom Komunističke partije, što je najvažnija funkcija u zemlji, očekuje se zadnjeg dana kongresa, u ponedjeljak, piše AP.