Započela posjetu
158

Okončana višesatna drama: Američka zvaničnica Nancy Pelosi sletjela na Tajvan

V. K.
Trenutak kada je avion sletio na aerodrom (Foto: EPA-EFE)
Trenutak kada je avion sletio na aerodrom (Foto: EPA-EFE)
Predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi sletjela je na tajvanski aerodrom čime je započela posjetu Tajvanu, teritoriji koju Peking smatra dijelom Narodne Republike Kine.
Američka zvaničnica nalazi se u višednevnoj posjeti azijskim zemljama koje se smatraju saveznicima Sjedinjenih Američkih Država. Između ostalog, kao dio diplomatske turneje, Pelosi će posjetiti i Tajvan što je izazvalo i veliko negodovanje Pekinga.

Kineski zvaničnici su poručili kako neće sjediti po strani ukoliko Pelosi posjeti Tajvan te su zaprijetili čak i vojnim odgovorom na ove aktivnosti SAD-a.

S druge strane, povodom posjete Pelosi oglasili su se i američki zvaničnici te su poručili kako Kina nema potrebu za podizanjem tenzija zbog posjete Pelosi Tajvanu.

"Nema razloga da Peking potencijalnu posjetu, u skladu s dugogodišnjom politikom SAD-a, pretvori u neku vrstu krize ili sukoba ili da je iskoristi kao izgovor za povećanje agresivnih vojnih aktivnosti oko Tajvanskog moreuza", izjavio je koordinator za komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby.

Cjelokupna drama i tenzije, bile su dovoljne da veliki broj građana širom svijeta prati let Pelos iz Malezije prema Tajvanu, a zbog preopterećenosti servera, poznata stranica Flightradar24 određeni period nije bila u funkciji. Prema prvim informacijama, let Pelosi prema Tajvanu pratilo je više od od 600.000 ljudi.

Ovo je ujedno prva posjeta predsjedavajućeg Kongresa SAD-a Tajvanu nakon 25 godina. Republikanac Newt Gingrich je to učinio 1997., a Peking je i tada negodovao.

Za sada, nije poznato kakva bi mogla biti moguća reakcija Pekinga na dolazak Pelosi, ali gotovo pa sigurno se mogu očekivati preleti kineskih vojnih aviona prema Tajvanskom moreuzu što je mjera koju je kineska vojska primjenjivala i ranije u svrhu zastrašivanja vlasti na Tajvanu.