Grčka
6

Okončana talačka kriza u zatvoru Malandrino, zatvorenik se predao

SRNA
Alket Rizai
Alket Rizai
Višesatna drama u grčkom zatvoru Malandrino okončana je predajom zatvorenika albanske nacionalnosti koji je oteo šest talaca i prijetio da će izazvati eksploziju ako ne bude oslobođen, saopštili su policijski izvori.

"Zatvorenik Alket Rizai predao se i oslobodio taoce“, saopštili su policijski izvori, a prenosi France-press.

Rizai oteo je jučer četvoricu čuvara i dvojicu zatvorenika Malandrina, u centralnoj Grčkoj, ali je nakon početka pregovora jedan talac oslobođen.

Agencija ANA prenijela je da taoci nisu povrijeđeni, dodajući da je nešto ranije jedan talac uspio da pobjegne.

Grčki zvaničnici su saopštili da je Rizai, naoružan eksplozivom, ručnim bombama i noževima, tražio vozilo kojim bi napustio zatvor.

Na mjesto incidenta su pristigle pojačane policijske snage, a doveden je i Rizaijev advokat kako bi učestvovao u pregovorima.

Tokom operacije spasavanja, policija je više puta upotrijebila dimne bombe, objavili su grčki mediji.

Na fotografiji koju je uspio da uslika jedan zatvorenik vidi se kako Rizai stoji pored talaca, koji svi imaju lisice na rukama.

Rizai, koji je do sada dva puta uspio da pobjegne iz zatvora, izdržava kaznu zbog ubistva i traži da bude oslobođen ili da mu omoguće da pobjegne.

Tridesetšestogodišnji Rizai, koji je 2003. godine zbog ubistva osuđen na kaznu zatvora, dosad je dva puta uspio da pobjegne iz atinskog zatvora Koridalos, koje ima maksimalno obezbjeđenje. Oba puta - 2006. i 2009. godine pobjegao je helikopterom.