Svijet
0

Okončana sezona uragana u SAD-u

FENA
Žrtve najgore i najskuplje sezone atlantskih uragana konačno su u srijedu mogle odahnuti: nikada nijedan uragan nije pogodio Sjedinjene Države u periodu između decembra i maja.

Usprkos kraju sezone uragana koja traje od 1. juna do 30. novembra, deseci hiljada Amerikanaca još se suočava ju s razaranjima koja su prouzročili uragani Wilma, Rita i Katrina, najteže prirodne katastrofe u SAD-u u novije doba.

Uragani bi se ipak mogli pojaviti tokom narednih nekoliko mjeseci. Zapravo, tropska oluja u utorak je počela da polako poprima oblik iznad Atlantika.

U međuvremenu je na hiljade ljudi postalo beskućnicima dužinom obale Meksičkog zaliva gdje je Katrina udarila prije tri mjeseca.

Oluja je uvukla New Orlans u haos kakav se obično viđa u zemljama u razvoju, pokazujući sav jaz između siromašnih i bogatih i izazivajući ozbiljne sumnje u spremnost zemlje na suočavanje s još jednom katastrofom, izavanom ljudskim faktorom ili prirodom.

Meteorolozi tvrde kako bi 2006. mogla biti još jedna teška godina jer se Atlantik nalazi u periodu pomahnitalih uraganskih aktivnosti koje su počele 1995. i mogle bi potrajati najmanje deceniju, javlja AP.