Nakon zemljotresa
0

Okončana potraga za preživjelima ispod ruševina u Turskoj, broj žrtava porastao na 116

A. B.
U zemljotresu u Turskoj je povrijeđeno 1.035 osoba , od čega je njih 137 hospitalizovano (Foto: EPA-EFE)
U zemljotresu u Turskoj je povrijeđeno 1.035 osoba , od čega je njih 137 hospitalizovano (Foto: EPA-EFE)
Broj stradalih na egejskoj obali Turske, koju je prošle sedmice pogodio snažan zemljotres, porastao je na 116, a spasilačke ekipe su izvijestile da su završile potragu za preživjelima ispod ruševina u obalnom gradu Izmiru.

Osim u Izmiru, dvoje tinejdžera je u poginulo i na grčkom otoku Samosu koji je isti dan zahvatio zemljotres.

Mehmet Gulluoglu, šef Uprave za vanredne situacije (AFAD), kazao je da su akcije potrage i spašavanja u 17 srušenih zgrada u Izmiru te da su od prošlog petka spasioci izvukli 107 preživjelih ispod ruševina.

Kako su naveli iz AFAD-a, trenutno je 1.035 osoba povrijeđeno, od čega je njih 137 hospitalizovano.

"Završene su sve aktivnosti potrage i spašavanja nakon zemljotresa u Izmiru. Zahvalni smo svim pojedincima koji su učestvovali u tome. Nastavljamo predano raditi na drugim aktivnostima saniranja posljedica zemljotresa", saopćio je na Twitteru šef Uprave za vanredne situacije (AFAD) Mehmet Gulluoglu.

Zemljotres jačine 6,6 stepeni prema Richterovoj skali u petak je pogodio Izmir i susjedne regije, a i nakon toga je u toj regiji registrirano 1.621 podrhtavanje tla, od toga su 44 jača od četiri stepena prema Richterovoj skali.

Među spašenim osobama bila je i trogodišnja Elif Perincek koja je izvučena iz ruševina vlastite kuće pod kojima je bila 91 sat.

Nakon sastanka vlade u utorak navečer, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan obećao je da neće odustati dok sve osobe ne budu u potpunosti oporavljene.

U Turskoj je prepoznatljiva kombinacija starijih i novijih zgrada jeftine i ilegalne gradnje, koje ne podnose zemljotrese, javlja AP.

Pooštreni su propisi kako bi se ojačale ili srušile starije zgrade, a urbana obnova je u toku u turskim gradovima, međutim, stručnjaci tvrde da se to ne dešava dovoljno brzo.

Turska se nalazi na dvije glavne linije rasjeda zbog čega je podložna čestim zemljotresima.