Svijet
8

Okončana drama u Obali Slonovače: Šestorica napadača ubijena, 16 osoba poginulo

Klix.ba
Turista pomaže ranjenom dječaku (Foto: AFP)
Turista pomaže ranjenom dječaku (Foto: AFP)
Najmanje 16 osoba je ubijeno, među kojima su četiri Evropljana, nakon što su šestorica napadača pucala na ljude koji su se nalazili na plaži u blizini hotela u gradu Grand Bassam u Obali Slonovače.

Vladine snage ubile su napadače koji su prethodno pucali po plaži. Oni su napali i tri hotela te držali taoce. Ministar unutrašnjih poslova ove države Hamed Bakayoko kazao je kako tačan broj poginulih i povrijeđenih još nje utvrđen. Među do sada 16 poginulih su dvojica vojnika.

Napadači su ušli u hotel L'Etoile du Sud gdje su zarobili goste i osoblje. Prema informacijama francuskog ministra vanjskih poslova u talačkoj krizi ubijen je i jedan Francuz.

Najmanje 16 osoba je ubijeno, od čega je četvero Evropljana (Foto: AFP)
Najmanje 16 osoba je ubijeno, od čega je četvero Evropljana (Foto: AFP)

Napad se dogodio oko 13:30 sati po lokalnom vremenu. Obalom su odjekivali rafali. Ljudi se u panici bježali u more dok su napadači s fantomkama na glavi navodno uzvikivali "Allahu Akbar". Prema navodima očevidaca, napadači su prilazili ljudima i tražili od njih da to izgovore, te su ubijali svakoga ko nije. Strahuje se da ima i onih koji su se udavili.

Vojska Obale Slonovače je preuzela kontrolu nad ovim mjestom, a plaža je evakuirana.

Vojska je preuzela kontrolu nad područjem (Foto: AFP)
Vojska je preuzela kontrolu nad područjem (Foto: AFP)

Grand Bassam se nalazi na UNESCO listi zaštićenih spomenika i u njemu živi 80.000 stanovnika. Riječ je o poznatom odmaralištu u koje dolaze stanovnici iz svih dijelova ove zemlje na odmor, kao i strani turisti.