Svijet
0

Okončan bliskoistočni samit u Egiptu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikhu u ponedjeljak uvečer je završen samit koji je za cilj imao da se pomogne palestinskom predsedniku Mahmudu Abbasu, čija stranka Fatah odnedavno kontrolira samo jednu palestinsku oblast - Zapadnu obalu.

Drugu oblast, Pojas Gaze, preuzeli su Abbasovi politički neprijatelji iz militantnog islamističkog pokreta Hamas.

U Sharm el-Sheikhu su se, osim samog Abbasa i domaćina - egipatskog predsjednika Mubaraka, našli i jordanski kralj Abdullah i izraelski premijer Ehud Olmert.

Šef izraelske vlade je na kraju objavio niz mjera, među kojima je i puštanje zatvorenika, članova stranke palestinskog predsjednika, iz izraelskih zatvora: "Kao gest dobre volje prema Palestincima, predložit ću izraelskoj vladi da iz zatvora bude oslobođeno 250 zatvorenika, pripadnika Fataha, koji nisu okrvavili ruke i koji potpišu izjavu da se neće vratiti nasilju."

Premijer Olmert je najavio i ublažavanje ograničenja na kretanje Palestinaca na Zapadnoj obali koju Izrael drži pod okupacijom i isplatu novca od carina koji je blokiran od prošle godine kada je većinu u palestinskom parlamentu osvojio Hamas.

Izraelski premijer je palestinskog predsjednika Abbasa nazvao partnerom za sklapanje mira, ali se nije obavezao na pregovore o stvaranju zasebne palestinske države. Upravo to su od njega tražila trojica arapskih lidera, kao što je objasnio palestinski predsjednik Abbas.

"Što se mene tiče, predložio sam premijeru Ehudu Olmertu da počnemo nove, ozbiljne političke pregovore u okvirima koji su već usaglašeni kako bi bila formirana nezavisna palestinska država s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom. Ta bi država živjela u miru pored svog susjeda Izraela. Obojica snosimo odgovornost pred svojim narodima koji su nas izabrali", kazao je Abbas.

Palestinski predsjednik, međutim, trenutno nema kontrolu nad jednom od dvije oblasti koje bi trebalo da budu u sastavu palestinske države. Pojas Gaze kontrolira Hamas, koji Abbasa optužuje da šuruje s Izraelom.

Sami Abu Zuhri, dužnosnik Hamasa, kazao je kako ovaj samit palestinskom narodu nije donio ni ponudio ništa novo, osim praznih obećanja, kao što je deblokada novca na na što on inače ima puno pravo.

"Priča o oslobađanju zatvorenika znači da tu nije bilo riječi o partnerstvu između Fataha i Hamasa, nego, nažalost, o partnerstvu između vrha palestinske vlasti i izraelskih okupatora", kazao je Abu Zuhri.

Pitanje je da li takozvani umjereni arapski državnici, jordanski kralj Abdullah i egipatski predsjednik Mubarak, imaju razloga vjerovati da je samit u Sharm el-Sheikhu pokrenuo izraelsko-palestinski mirovni proces s mrtve tačke?

Izvještač BBC-a sa sastanka Heba Sale smatra da je prerano za optimizam: "Mislim da je bilo toliko neuspjelih početaka, da niko na ovo neće gledati kao na prvi korak ka bilo čemu. Mislim da će oni nastaviti da Izraelu govore da nikako ne pokušava ponovo osvojiti Gazu i da mora načiniti ustupke kako bi Palestincima pružio nadu i spriječio njihovu daljnju radikalizaciju. Dodatni problem je što su Palestinci i dalje podijeljeni. Egipatski predsjednik Mubarak i drugi arapski lideri su svjesni da nešto moraju uraditi kako bi riješili taj problem, a to neće biti lako. S druge strane, napredak ka trajnom miru će biti vrlo težak sve dok su dvije palestinske oblasti pod upravom dviju različitih vlada."

Glavni strateg Al-Qaide Ayman al-Zawahiri pozvao je u ponedjeljak muslimane širom svijeta da pruže podršku Hamasu. Poruka je upućena sa audiosnimka objavljenog na internet stranici koju je Al-Qaida ranije koristila.

Ta organizacija je svojevremeno kritizirala Hamas što učestvuje u političkom procesu na palestinskim teritorijama, ali Ayman al-Zawahiri na snimku kaže da Hamasu treba uputiti oružje i novac. On je također pozvao Hamas da zavede islamski zakon u Gazi.