Svijet
0

Oko 400 talibana pobjeglo iz zatvora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Oko 400 talibanskih zatvorenika uspjelo je da pobjegne pošto su talibanski pobunjenici digli u vazduh glavnu kapiju najvećeg zatvora u afganistanskom gradu Kandaharu, naveli su danas domaći zvaničnici i odbjegli zatočenici.

Napad su izveli talibanski bombaši samoubice i ekstremisti koji su u petak uveče po lokalnom vremenu ispalili više raketa na kompleks zgrada zatvora u Kandaharu, u istoimenoj južnoj afganistanskoj provinciji, koja je jedno od uporišta islamskih ekstremista u toj zemlji na jugu Azije, prenijele su agencije.

"Prilikom napada je pobjeglo svih 390 zatočenih talibanskih ekstremista", rekao je mlađi brat afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, Ahmad Vali Karzai.

"Bio je to planirani napad koji je uspio. Koristili su bombaše samoubice i druge ratnike. Ekstremisti su bili u telefonskom kontaktu sa zatvorenicima danima prije napada", dodao je Ahmad Vali Karzai.

Portparol talibana Kari Mohamad Ahmadi rekao je da su njihovi borci u stanju da izvedu takav napad i u drugim dijelovima zemlje.

"Mi smo aktivirali 1.800 kilograma eksploziva smještenih u kamionu i tako smo probili ulaz i pobili sve čuvare", kazao je on.

Jedan od odbjeglih zatvorenika rekao je u telefonskom razgovoru sa tajne lokacije sa njemačkom novinskom agencijom DPA, da su ih talibani sve izveli napolje kolima.

Afganistanske snage organizovale su masovnu potjeru u nastojanju da zarobe stotine odbjeglih robijaša.

"Većina je stigla u zone pod kontrolom talibana tako da će biti teško ili nemoguće za policiju da ih uhvati", rekao je jedan neimenovani zvaničnik policije.

Pomoćnik afganistanskog ministra odbrane Mohamed Kasim Hašimzai rekao je da je u zatvoru "bilo skoro 1.000 zatvorenika i da je većina pobjegla". Hašimzai je kazao kako ne može da iznese tačne podatke o broju odbjeglih zatvorenika i broju nastradalih pošto je istraga u toku.