{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oko 4.000 djece siročadi: Zbog ebole su izgubili očeve, majke, braću i postali siromasi

17.10.2014. u 11:43
7
6
Oko 4.000 djece siročadi: Zbog ebole su izgubili očeve, majke, braću i postali siromasi
7
 
Svjetska zdravstvena organizacija pojačava napore u sprečavanju širenja ebole van tri zemlje Zapadne Afrike koje su najpogođenije smrtonosnim virusom. U Liberiji, Sierra Leoneu i Gvineji, više od 4.000 djece ostalo je siročad zbog ebole.
Dobrotvorno udruženje Street Child iz Velike Britanije razgovarali su sa ljudima iz Kenema u Sierra Leoneu čiji su životi uništeni ovom bolešću.

"Moj muž, sestra, njen muž i još troje djece umrlo je. Ostalo mi je njihovo dvoje djece, a imam i svoju djecu", rekla je žena plačući i okružena velikim brojem djece.

"Oni su otišli i mi patimo s našom tetkom koja nema ništa za podijeliti. Čak i nabavljanje hrane je teško. Ponekad pomažem ljudima i ono što malo dobijem donesem tetki da kupi papriku i rižu kako bi jeli", rekao je devetogodišnji dječak koji je ostao bez roditelja.

Jedna tinejdžer izgubio je pet članova porodice. Ostao je sam s mlađim bratom.

"Naš otac je preminuo, naša pomajka je preminula, naša baka i braća su preminuli. Niko nam ne pomaže", rekao je mlađi uplakani brat dok je stariji dodao: "Gdje da zaradim novac? Kako da platim ratu da ostanemo u našoj kući? Nemamo nade."

Škole su zatvorene, većina predmeta iz kuća u kojima su živjeli oboljeli od ebole je spaljeno. Veliki broj žena postale su udovice. Tijela su također spaljena.

Od ovog smrtonosnog virusa preminulo je blizu 4.500 ljudi.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: