{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oko 2,2 miliona stanovnika Zimbabvea zavisi od pomoći u hrani

F
11.3.2010. u 12:20
0
0
Oko 2,2 miliona stanovnika Zimbabvea zavisi od pomoći u hrani
0
Oko 2,2 miliona stanovnika Zimbabvea zavisi od pomoći u hrani
Foto: Reuters
Od 12 miliona stanovnika Zimbabvea skoro 2,2 miliona zavisi od pomoći u hrani i taj broj bi se mogao povećati zbog suše, upozorio je u četvrtak Međunarodni savez Crvenog križa.
"Situacija je već kritična, ali će biti i gora, jer će sljedeća žetva biti ušasno loša", upozorio je doktor Stephen Omollo u saopćenju.

U decembru su Savez i Crveni križ Zimbabvea uputili apel za donaciju od 33,2 miliona dolara kako bi se financirali njihovi programi pomoći u hrani. Još uvijek im nedostaje 23,9 miliona dolara, navodi se u saopćenju.

Poljoprivredni sektor u Zimbabveu, bivša žitnica u zapadnoj Africi, potpuno je dezorganiziran agrarnom reformom provedenom nabrzinu i nasilno 2000. godine.

Reforma, kakvu je tražio predsjednik Robert Mugabe, završena je odlaskom više od 4.000 bijelih farmera. Njihova zemlja je preraspodijeljena malim farmerima i osobama bliskim režimu koje nisu znale ili nisu mogle da održe proizvodnju.

Kiše i ekonomske reforme jedinstvene vlade formirane u februaru 2009. godine omogućile su da se štete nastale prošle godine ograniče.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: