Svijet
0

Oko 150 imigranata udavilo se blizu libijske obale

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Najmanje 150 ilegalnih imigranata udavilo se kada se njihov brod prevrnuo jedan sat nakon što je isplovio iz Libije i krenuo ka Italiji, saopćio je u ponedjeljak egipatski konzul u Tripoliju Adam Hilal.

Kako navodi agencija DPA, izgleda da je do ove nesreće došlo prije dvije sedmice.

Egipćanin Vail Abdel Motagali Ali i jedan muškarac iz Bangladeša preživjeli su i nalaze se u pritvoru u Libiji, dodao je konzul Hilal.

Ali je rekao libijskim istražiteljima da je brod isplovio iz Libije u zoru 7. juna i da se prevrnuo sat kasnije zbog kvara na motoru, također navodi egipatski diplomat, čije je riječi prenijela egipatska državna agencija MENA.

Preživjeli je također kazao da je na brodu bilo 50 Egipćana, od kojih je 13 imalo između 16 i 18 godina, dok su ostali bili iz Alžira, Tunisa, Maroka, Somalije i iz drugih afričkih zemalja, kao i iz Bangladeša i Pakistana.

Istražitelji iz mjesta Sarman, 70 kilometara zapadno od Tripolija, optužili su Alija za pokušaj ilegalne imigracije.

Prema egipatskom konzulu, tijela utopljenika koja su slučajno pronašle libijske pomorske patrole, nisu mogla biti identificirana jer su u stanju raspadanja.

Hilal je precizirao da su ribe delimično pojele neka tijela pronađena kod obala Tunisa, a da je 31 egipatski imigranat, identificiran po odjeći, već sahranjen.