Pod kišom granata
89

Oko 15.000 beba se treba roditi u Gazi do kraja 2023. godine, ako ih IDF ne ubije

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Očekuje se da će se oko 15.000 beba roditi u Gazi između 7. oktobra i kraja 2023. godine, pri čemu su sve u ozbiljnom riziku zbog eskalacije nasilja i medicinske skrbi, vode i hrane na kriznom nivou, saopćeno je iz organizacije Save the Children.

Ovaj izvještaj Save the Children temelji se na nedavnim podacima UN-a koji procjenjuju da oko 180 žena dnevno rađa u Gazi i predstavlja stopu višestrukih porođaja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, kako pokazuje nedavna studija.

Oko 15 posto žena koje rađaju vjerovatno će doživjeti komplikacije vezane za trudnoću i porođaj.

Save the Children je otkrio da se u Gazi 2023. očekivalo rođenje više od 66.000 beba, a 5.500 trudnica treba da se porodi u narednom mjesecu u vrijeme kada ljudi nemaju osnovne zalihe. Čiste vode je malo, hrane i lijekova ponestaje, a trudnice ili dojilje teško pronalaze hranu.

Bolnice i zdravstvene ustanove koje se već suočavaju sa velikim nedostatkom su na udaru, što dovodi hiljade pacijenata, uključujući trudnice i novorođenčad, u ozbiljnu opasnost.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je više od polovine bolnica u Gazi, 22 od 36, sada "nefunkcionalno".

Maha, članica osoblja Save the Children u Gazi koja je sada preseljena na jug, ali se nekada skrivala ispred bolnice Al Shifa, govorila je o tome čemu je svjedočila prije nekoliko dana kada je nestalo goriva.

"Scene u bolnicama su bile užasne. Trudnice po hodnicima vrište od bola. Neidentifikovane novorođene bebe u inkubatorima, bez živih članova porodice. Gorivo je nestalo, morala sam da bježim, ne znam da li su preživjele", rekla je ona.

Jason Lee, direktor organizacije Save the Children na okupiranoj palestinskoj teritoriji, rekao je da se bebe rađaju u noćnoj mori. humanitarnoj katastrofi.

"Njihove porodice su odsječene od osnovnih stvari. Trudnice koje rađaju bez medicinske skrbi i prijevremeno rođene bebe koje umiru u inkubatorima. Gorivo se mora pustiti u Gazu za napajanje generatora i zdravstvene ustanove moraju biti zaštićene. Nasilje mora prestati. Potreban nam je prekid vatre. Potreban nam je sada", rekao je on.

Save the Children pruža osnovne usluge i podršku palestinskoj djeci pogođenoj tekućim sukobom od 1953. godine. Tim Save the Children na okupiranoj palestinskoj teritoriji radi danonoćno, pripremajući vitalne zalihe za podršku ljudima u potrebi i radi na pronalaženju načina da se dobije pomoć u Gazi.