Svijet
0

Oko 11.000 Eritrejaca vratilo se u svoju zemlju

FENA
Oko 11.000 Eritrejaca raseljenih za vrijeme sukoba s Etiopijom od 1998. do 2000. godine vratilo se nedavno u regiju iz koje potiču blizu etiopske granice, saopćilo je u srijedu etiopsko ministarstvo informacija.

Eritreja i Etiopija su vodile pogranični rat od 1998. do 2000. godine u kojem je bilo 80.000 mrtvih. Otada su odnosi između dvije zemlje vrlo napeti.

Privremena sigurnosna zona se proteže u širini od 25 kilometara, a prostire se na oko 1.000 kilometara od granice između dviju zemalja. Uspostavljena je Alžirskim mirovnim sporazumom kojim je okončan rat. Civilima je dozvoljeno da tu žive.

Veliki dio pogranične regije uništen je u sukobima koji su uništili i veći dio infrastrukture. Mnoge zone su minirane.

Početkom maja generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je zabrinutost zbog ćorsokaka u koji su upali mirovni sporazumi između Etiopije i Eritreje i rastućih napetosti između dvije zemlje.

Potpisan u decembru, Alžirski sporazum je ostao mrtvo slovo na papiru. Sporazumom su se obje zemlje obavezale da će poštovati odluku nezavisne komisije o trasi granice. Etiopija odbija prihvatiti tu trasu i traži njenu reviziju.