Svijet
0

Oko 100.000 ilegalnih afganistanskih izbjeglica protjerano iz Irana

FENA
Oko 100.000 ilegalnih afganistanskih izbjeglica protjerano je iz Irana i vraćeno u domovinu od kraja aprila, saopćeno je u utorak u Kabulu iz UN-ovog Visokog povjerenstva za izbjeglice (UNHCR).

"Od 21. aprila oko 100.000 Afganistanaca je deportirano", izjavio je za štampu Salvatore Lombardo, ocijenivši da se oko hiljadu Afganistanaca svakog dana vraća u svoju zemlju.

Većina deportiranih Afganistanaca su samci koji su došli u Iran da rade na crno, objasnio je on.

Kabul je zatražio od Teherana da prestane s protjerivanjem jer nema kapaciteta za prihvat svojih sunarodnjaka. Iran želi da deportira oko milion ilegalnih Afganistanaca do marta 2008.

U Iranu ima još oko dva miliona Afganistanaca, od kojih polovina tamo boravi ilegalno. Nekoliko miliona ih je u ovu zemlju ušlo poslije pada talibanskog režima krajem 2001.

U Kabulu je ovaj slučaj izazvao srdžbu u parlamentu koji je 12. maja izglasao nepovjerenje afganistanskim ministrima vanjskih poslova i izbjeglica, optužujući ih da nisu učinili ništa da spriječe ova protjerivanja.

U oktobru 2006. godine Iran je najavio plan za protjerivanje ilegalnih afganistanskih radnika kako bi favorizirao zapošljvanje Iranaca.