Zimbabve
0

Oko 10.000 osoba oboljelo od kolere

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Zimbabveu je registrirano gotovo 10.000 oboljelih i više od 400 umrlih od kolere otkad je izbila zaraza početkom augusta, saopćio je u subotu Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih aktivnosti (UN-OCHA).

Gotovo 500 novih oboljelih i 23 nova smrtna slučaja zabilježena su od petka, sa žarištem zaraze na jugu te afričke zemlje.

OCHA je navela da je potreban veći odziv zdravstvenih radnika zbog širine žarišta zaraze. Ured UN-a upozorava da treba više voditi računa o higijeni i da se redovno uklanja smeće.

U saopćenju se navodi, prenosi Tanjug, da će zemlje članice UN-a pomoći vladi Zimbabvea dopremajući vodu i medicinska sredstva, izgradnjom zahoda i provedbom obrazovnih programa.

I humanitarne organizacije su se uključile kako bi se spriječilo daljnje širenje kolere iz Zimbabvea u druge afričke zemlje tako što osiguravaju medicinsko osoblje, pomažu u podjeli hrane, vode i sredstava za higijenu.

Kolera je bolest koja se prenosi putem vode i izaziva povraćanje i akutnu dijareju koja može biti fatalna zbog dehidracije.

Do širenje oboljenja najčešće dolazi u situaciji kada su sanitarni uvjeti loši i bude zagađena voda koja se koristi za piće ili pripremanje hrane.