Svijet
0

Okinawa: Protesti protiv američke vojske

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlasti u Okinawi, na jugu Japana, nastavile su da protestiraju u četvrtak kod Sjedinjenih Država, nakon što je jedan američki marinac silovao japansku maloljetnicu, a lokalni političari zatražili odlazak svih američkih vojnika s otoka.

Prefektura Okinawe, arhipelaga na jugu Japana na kojem je stacionirano više od 20.000 američkih vojnika, zatražila je jednoglasno od američke vojske da poduzme mjere kojim bi stanovnicima što žive blizu vojnih baza obezbijedila sigurnost.

Prema saopćenju policije na Okinawi, američki vojnici su umiješani u 14 slučajeva silovanja počinjenih u prefekturi od 1995. godine, javio je AFP.

"Usvojili smo veliki broj rezolucija i protestirali nebrojeno puta, ali promjena nije bilo", kazao je Chosei Taira, poslanik opozicije u skupštini Okinawe.

"Tražimo potpuno povlačenje američkih vojnika. Sve dok ne odu svi marinci, nećemo se riješiti ovakvih incidenata", dodao je on.

Do incidenta je došlo u nezgodno vrijeme za japanske vlasti koje pokušavaju uvjeriti grad Nago, na otoku Okinawi, da pihvati postavljanje američke zračne baze.

Japan i njegov američki saveznik su se dogovorili da izmjeste ovu bazu iz prenaseljenog grada Ginowan, također na Okinawi, u Nago.