Svijet
0

Ojdanić od danas privremeno na slobodi

FENA
Haški optuženik Dragoljub Ojdanić će od danas biti privremeno pušten na slobodu, po odluci Sudskog vijeća Haškog tribunala, potvrdio je njegov pravni zastupnik.

Advokat Tomislav Višnjić je rekao Tanjugu da Ojdanić, tokom šestodnevnog boravka u Srbiji, od 12. do 18. jula, za smještaj neće koristiti vojnu rezidenciju na Senjaku.

On nije mogao da precizira kada će Ojdanić stići u Beograd, uz objašnjenje da nije uključen u te aktivnosti.

Sudsko vijeće Haškog tribunala odobrilo je 5. jula privremeno puštanje na slobodu bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Ojdanića, iz humanitarnih razloga.

Ta odluka donijeta je kako bi osumnjičeni mogao da obiđe bolesnu sestru koja ne može da ga posjeti i da bi učestvovao u pripremama za vjenčanje kćerke čiji vjerenik, zbog službe u vojsci, također ne može da putuje u Haag.

Ojdanić, koji je optužen za zločine nad kosovskim Albancima, podnoseći zahtjev za privremeno puštanje obavezao se da neće napuštati teritoriju Beograda, izuzev na jedan dan kada će posjetiti sestru i roditelje u području Užica.

Sudsko vijeće je optuženog obavezalo da tokom tog perioda ne kontaktira sa suoptuženima u slučaju, da ne dolazi u kontakt sa žrtvama ili potencijalnim svjedocima, kao i da o slučaju ne razgovara s bilo kim, uključujući medije, osim sa svojim advokatom.

Ojdanić se dobrovoljno predao Haškom tribunalu, a suđenje mu je počelo 10. jula 2006. godine, istovremeno kada i petorici državnih i vojnih zvaničnika bivše SRJ.