Svijet
0

OI: Izigrani gledaoci u San Franciscu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Sinoć se u Sjedinjenim Državama igralo "skrivanja i traženja" olimpijske baklje. Dok je na stotine protestanata i gledalaca čekalo na gradskoj rivi, baklja je bez formalnog pozdrava "nestala" na ovom simboličnom zaustavljanju u SAD-u.

Nakon prolaska ulicama San Francisca, ruta prolaska baklje je promijenjena, što je zbunilo okupljene jer baklja nije stigla na unaprijed planirano mjesto. Protestanti su također pohrlili da pronađu gdje je to nosilac baklje otišao.

Prethodno je sama ceremonija skraćena i preusmjerena kako bi se spriječili prekidi i anti-kineski protesti okupljene mase. Planirano zatvaranje ceremonije na rivi je takođe premješteno na Međunarodni aerodrom San Francisco. Baklja je tada ubačena u avion i nije ni predstavljena.

Ove promjene u zadnjim minutama uvedene su zbog straha od narušavanja sigurnosti nakon haotičnih protesta u Londonu i Parizu.

Okupljeni protestanti su i ovdje zahtijevali da Kina prestane kršiti osnovna ljudska prava na Tibetu i drugdje. Međutim, izbjegavanjem da se olimpijski plamen i formalno pojavi, mnogi gledaoci koji su došli da prisustvuju tom historijskom događaju, bili su spriječeni.

Predsjednik Internacionalnog olimpijskog komiteta Jacques Rogge izrazio je olakšanje što je San Francisco izbjegao metež kakav se desio na prethodnim događajima.

"Srećom, situacija je bila bolja u San Franciscu," izjavio je na sastanku u Pekingu. "Ipak, nije to bila vesela zabava kakvu smo priželjkivali."

Oficijelna ruta je skraćena sat vremena prije početka ceremonije. Više od 10.000 gledalaca na rivi na taj način je izigrano. Jedan od njih je izjavio: "Uznemiren sam. Bole me leđa od stajanja. Ovo je bila prilika kakva se pruža jednom u životu ali je sve upropašteno zbog protesta."

Kineski mediji ovaj događaj su nazvali uspješnim, nazivajući mjenjanje rute u zadnji momenat mudrom strategijom. Potpredsjednik Olimpijskog komiteta Jiang Xiayou je rekao: "Možda su neki ljudi danas bili spriječeni da vide sveti plamen, ali smo svi osjetili strast njegovog putovanja."