{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ohrid: Međunarodni skup o harmonizaciji privremene liste svjetske baštine

F
4.9.2007. u 14:10
0
0
Ohrid: Međunarodni skup o harmonizaciji privremene liste svjetske baštine
0
Ohrid: Međunarodni skup o harmonizaciji privremene liste svjetske baštine
Grad Ohrid u Makedoniji danas je ugostio učesnike međunarodne radionice o temi "Harmonizacija privremene liste Svjetske baštine UNESCO-a u jugoistočnoj Evropi: Kulturni pejzaži, suhozemni i slatkovodni ekosistemi".
Radionicu, koja će trajati do 6. septembra, organizira Regionalni biro za nauku i kulturu u Evropi UNESCO-a (BRESČE) u saradnji s Centrom za svjetsku baštinu, Belađo forumom za održivi razvoj, Institutom za teritorijalne sisteme inovacija, Nacionalnom komisijom UNESCO-a u Makedoniji te Ministarstvom zaštite životne sredine i prostornog planiranja Makedonije.

Cilj skupa je podržati zemlje-članice UNESCO-a na području jugoistočne Evrope u identifikaciji relevantnih međunarodnih naznačenja prirodnih lokacija, uključujući i kulturne pejzaže koji se nalaze na tim teritorijama, kao i harmonizaciju preliminarne liste Svjetske baštine na regionalnom nivou.

Predstavnici jedanaest zemalja jugoistočne Evrope -Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunije, Grčke i Turske te Kosova analizirat će postojeće stanje privremene liste.

Oni trebaju usaglasiti različita naznačenja i identificirati modele jasne podjele u zonama koje imaju višestruku namjenu. Razgovarat će se i o proširenju postojećih lokacija, kao i o novim transnacionalnim lokacijama.

Tokom diskusije bit će predstavljeni različiti tipovi ekosistema jezera, rijeka i močvara, planina i šuma, kao i kulturnih pejzaža u ovom dijelu Evrope.

Radionica je namijenjena pomoći državama jugoistočne Evrope da pronađu zajedničke baštine i putem toga ojačaju međugraničnu saradnju.

Poseban saziv bit će posvećen Prespa/Ohrid regionu -prirodnoj teritoriji koja se nalazi na granicama Makedonije, Albanije i Grčke, na kojem će biti razgovarano o potencijalima koji ovaj region ima za buduće imenovanje na listi Svjetske baštine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: